Keurmerken houden ons scherp en helpen klanten om betere keuzes te maken. Met strategische samenwerkingen vergroten we onze impact.
Keurmerken zijn geen doel op zich. Maar ze geven je wel transparante informatie over de impact van onze materiaalkeuze op mens, milieu en dier. Op deze pagina vind je de keurmerken waar we al mee werken of meer mee willen gaan werken.
Better Cotton traint boeren om slim met water om te gaan, voor gezonde bodems en natuurlijke leefgebieden te zorgen, minder schadelijke chemicaliën te gebruiken en fatsoenlijke werkomstandigheden te waarborgen.
Amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) is een initiatief om de werkomstandigheden van werknemers bij producenten van consumptiegoederen in risicolanden te verbeteren.
De organisatie doet elke twee jaar een onafhankelijke audit op de gedragscode. Hierin is bijvoorbeeld een verbod op discriminatie, eerlijke uitbetaling van lonen en kinderarbeid opgenomen. Blijken verbeteringen nodig, dan volgen er vervolgaudits.
LENZING™ ECOVERO™ is een duurzamer alternatief voor viscose. Voor de productie is minder water nodig en komt er minder CO2 vrij. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer LENZING™ ECOVERO™ niet beschikbaar is, gebruiken we alternatieven zoals TENCEL™.
TENCEL™ is een duurzamer alternatief voor viscose. Het materiaal is gemaakt van houtpulp uit duurzamer beheerde bossen. Bij de productie van TENCEL™ worden geen synthetische vezels en geen chloor gebruikt. Dat maakt het 100% biologisch afbreekbaar.
GOTS richt zich op duurzaamheid en werkomstandigheden in de hele textielketen. Het vereist 70% organische natuurlijke vezels, geen vermenging, en tot 10% synthetische of gerecyclede vezels.
Het certificeringsproces is complex en kostbaar voor onze leveranciers. Daarom accepteren wij nu certificering op textielniveau. Dit betekent dat het textiel gecertificeerd is, maar het item zelf niet. We zijn bezig om hier verdere stappen in te maken.
OCS controleert of een product biologisch geteeld materiaal bevat. Het behandelt geen sociaal- of milieuaspect van de productie. Biologisch katoen is beter voor de lokale biodiversiteit, de bodemgezondheid en de boer.
Het certificeringsproces is complex en kostbaar voor onze leveranciers. Daarom accepteren wij nu certificering op textielniveau. Dit betekent dat het textiel gecertificeerd is, maar het item zelf niet. We zijn bezig om hier verdere stappen in te maken.
De RCS en de GRS checken op een minimum (RCS 5%, GRS 20%) aan gerecycled materiaal in een nieuw product. Afgedankte grondstoffen nieuw leven te geven bespaart op grondstoffen, water, chemicaliën en energie.
Het certificeringsproces is complex en kostbaar voor onze leveranciers. Daarom accepteren wij nu certificering op textielniveau. Dit betekent dat het textiel gecertificeerd is, maar het item zelf niet. We zijn bezig om hier verdere stappen in te maken.
Het FSC-boscertificaat geeft aan dat een papierproduct (of hout) uit een duurzamer beheerd bos komt. Het gaat om sociaal, ecologisch en economisch verantwoord bosbeheer.
LWG zet zich in om de impact van de leerindustrie op het milieu te verminderen. Ze houden zich bezig met de kwaliteit en veiligheid van leerproducten. Voor een LWG-certificering moeten fabrikanten voldoen aan richtlijnen op water- en energiegebruik, chemicaliënbeheer en veilige werkomstandigheden.
Het certificeringsproces is voor onze leveranciers complex en kostbaar. Daarom accepteren wij nu certificering op textielniveau. Dit betekent dat het textiel gecertificeerd is, maar het item zelf niet. We zijn bezig met de volgende stap.
Livaeco by Birla Cellulose™ wordt gemaakt van natuurlijke cellulosevezels die worden gemaakt uit houtpulp, een natuurlijke hernieuwbare bron. De pulp komt uit FSC-gecertificeerde® duurzamer beheerde bossen. In deze bossen worden er meer bomen worden geplant dan gekapt, waardoor de natuur wordt behouden. Door blockchain technologie is de herkomst van het materiaal volledig te herleiden, van kledingstuk tot bron.
Deze partners helpen ons met expertise die we zelf niet in huis hebben. Ze zorgen ervoor dat we het wiel niet zelf hoeven uit te vinden, dagen ons uit en vergroten onze impact.
Brancheorganisatie MODINT werkt met meer dan 400 leden samen om de kledingsector te verbeteren. Ze dragen bij aan maatschappelijke kwesties, stimuleren innovatie en ondersteunen onze industrie met kennis en creatieve ideeën.
De MODINT Fiber Matrix (MFM) helpt ons met een duurzamere materiaalkeuze.
Sinds 1 juli 2023 zijn kledingmerken bij wet verantwoordelijk voor hun afval. Samen met Stichting UPV Textiel zetten we een inzamelsysteem op en stellen we doelen voor hergebruik en recycling.
Stichting UPV Textiel brengt gemeenten, inzamelaars, recyclers en andere merken samen om gebruikte kleding te hergebruiken. Een belangrijke stap naar circulariteit.
Het is belangrijk dat wij klanten, leveranciers en partners meenemen in onze stappen naar duurzamere mode. Want om echt iets te bereiken moet iedereen meebewegen. Daarom werken we samen met communicatie-experts True Ideas. Zij helpen ons om het verhaal op een transparante, heldere en juiste manier over te brengen, conform de wetgeving. De boodschap Today V. Tomorrow komt uit hun koker.
ReShare van het Leger des Heils verkopen betaalbare tweedehands kleding en vintage items. Ze dragen bij aan een circulaire textielketen, ondersteunen mensen in nood, creëren werkgelegenheid en houden kleding betaalbaar. De partnership met ReShare helpt ons enorm in onze ontwikkeling naar circulair systeem.
Door onze speciale samenwerking en een jaarlijkse donatie die wij doen, kunnen onze klanten in geselecteerde ReShare Stores gratis JOSH V items laten repareren.
Moyee is meer dan alleen onze FairChain koffieleverancier; we geloven in dezelfde missie. De koffie- en textielketen hebben vergelijkbare uitdagingen rond duurzaamheid, dus we kunnen veel van elkaar leren.
We supporten elkaar, delen kennis en geven advies over:
Ketentransparantie
Goede arbeidsomstandigheden
Verlagen ecologische impact van de waardeketen
Teruggeven aan de maatschappij
Amfori is een netwerkorganisatie die duizenden merken, importeurs en retailers wereldwijd helpt om omstandigheden in de keten te verbeteren. Het verbeteren van arbeidsomstandigheden, natuurlijke hulpbronnen en open handel. Wij maken gebruik van de tool Amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI).