0
veilig betalen
0

Hoe we vandaag produceren. Naar een eerlijke, transparante keten.

Bij JOSH V vinden we het belangrijk dat onze producten onder goede omstandigheden worden gemaakt en dat iedereen in onze keten waardig wordt behandeld. Daarom hebben we een Code of Conduct, monitoren we onze keten op arbeidsomstandigheden en produceren we steeds vaker in Europese fabrieken.

Code of Conduct

Sinds 2022 moeten leveranciers voldoen aan onze Code of Conduct voor een samenwerking met JOSH V. Samen met amfori BSCI controleren wij onze productielocaties hierop.

Werkomstandigheden

Voor goede arbeidsomstandigheden in de keten hebben we ons bij amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) (of vergelijkbare monitoringssystemen) aangesloten. Dit is een initiatief om de werkomstandigheden van werknemers bij producenten van consumptiegoederen in risicolanden te verbeteren.

De organisatie doet elke twee jaar een onafhankelijke audit op onze gedeelde Code of Conduct. Hierin is bijvoorbeeld eerlijke beloning plus een verbod op discriminatie en kinderarbeid opgenomen. Maar ze controleren bijvoorbeeld ook fysieke veiligheid zoals brandblussers en vrije nooduitgangen. Blijken verbeteringen nodig, dan werken we hier samen met onze leveranciers aan.

Today

  • Sinds 2021 zijn wij aangesloten bij amfori BSCI.

  • Vanaf 2023 werken wij alleen nog met Tier 1-producenten die aangesloten zijn bij BSCI (of vergelijkbaar) en worden sociale omstandigheden hier actief gemonitord.

Tomorrow

  • In 2025 starten wij met het monitoren van onze belangrijkste Tier 2 stoffenleveranciers.

Ketentransparantie

We hebben geen eigen fabrieken, maar werken nauw samen met directe en indirecte leveranciers. Om zicht te krijgen in de herkomst van onze kleding en mogelijke risico’s voor mens, milieu en dier, hebben we onze Tier 1 productielocaties in kaart gebracht. In 2023 produceerden wij zowel in Azië als Europa.

Produceren onder Europees toezicht zorgt voor een lagere impact op mens, milieu en dier. Tegelijkertijd zien we dat Europese producenten hun (grond)stoffen vaak importeren. Dan zitten er dus nog steeds veel transportkilometers in de toeleveringsketen. Ook betekent Europese productie een veel hogere inkoopprijs, dus dat doen we stap voor stap.

 Today

  • In 2021 hebben we al onze Tier 1-leveranciers in kaart gebracht.

  • In 2024 beginnen we met het inzichtelijk maken van onze Tier 2-stoffenleveranciers

 Tomorrow

  • In 2026 hebben wij een systeem voor transparantie en traceability voor onze Tier 2-stoffenleveranciers.

Chemicaliën

Er zitten vaker dan je zou willen schadelijke chemicaliën in kleding. Daarom hebben wij een Restricted Substances List (RSL) en volgen we de strenge standaard van AFIRM Group. Onze RSL bevat alle bij wet verboden chemicaliën en heeft daarop aanvullende eisen of strengere limieten. Sinds 2023 testen we onze eindproducten op mogelijke restanten van chemicaliën en rapporteren we de voortgang aan onze leveranciers voor verbetering.

Datagedreven inkoop

Hoe beter wij onze inkoop op jullie vraag afstemmen, hoe minder overproductie en verspilling. Meten is weten. Met doelgroeponderzoek en het afstemmen van inkoop- verkoop- en retourdata laten wij vraag en aanbod zo strak mogelijk aansluiten. We optimaliseren het databeheer op onze materialen en keten.

Daarnaast werken we naar impactmetingen op productniveau toe. Zo scherpen we onze doelen aan en informeren we jullie nog beter over de impact van onze kleding op mens, milieu en dier. Door deze informatie op productniveau te communiceren, helpen we klanten duurzamere keuzes te maken.

Wat wij doen met restvoorraad

Hierboven lees je hoe wij overproductie tegengaan. Maar soms hebben we helaas toch voorraad over. Als dit het geval is, volgen we dit stappenplan om ervoor te zorgen dat deze items goed terecht komen:

  1. Season Sale
    We proberen zoveel mogelijk items alsnog bij de klant te krijgen. Daar is het immers voor gemaakt. Elk half jaar houden we een season sale.

  2. Sample Sale
    Elk half jaar organiseren we zeer succesvolle sample sales waarin we samples én restvoorraden uitverkopen. Een hele fijne bijkomstigheid is dat mensen met een kleiner budget zo ook kunnen genieten van hoge kwaliteit kleding.

  3. Black Friday

    We grijpen Black Friday aan om niet-verkochte voorraad verder uit te verkopen. In 2023 besloten we om niet meer aan andere shoppingdays mee te doen en dit te beperken tot onze eigen seasonal sale. In de toekomst hopen we qua aantallen zo precies te kunnen produceren dat Black Friday ook niet meer nodig is.

  4. ReShare Store
    De laatste restpartij kleding doneren we aan onze partner ReShare. Zij verkopen deze dan in hun eigen winkels. Zij krijgen ook onze B- of C-keuze kleding. Voor ons onverkoopbaar, voor ReShare waardevol.